Translate

вторник, май 08, 2012

Мисия възможна?


Този път нищо не съм сготвила. Ако сте обърнали внимание, още със създаването на блога, направихме уговорката, че това ще бъде местенце освен за кулинарни изяви, също и за раздумки и споделяния.

Напоследък не ме влече готвенето. Не беше нарочно, а по скоро се случиха низ от събития, които (най-сетне) ме провокираха да въведа някои реформи в моята кухня. Винаги съм се отнасяла скептично към разните диети и призиви към здравословно хранене. Вътрешно бях убедена, че всеки човек има индивидуални нужди, вкусове и метаболизъм, които сам усеща и разбира най-добре. Знам, че с воля и постоянство човек би могъл  (насила) да спазва определен режим за да бъде слаб и елегантен, но ако волята ти издиша, а организма ти крещи да си хапне от забранените неща, неее, такава мъка не бих си причинила за нищо на света.

Така я карах дълго време без да ми пречи на визията (както казва баба ми -  такъв ни е джинса!), но вече забелязвам, че този модел се пропуква. Нямам предвид само килцата, които неусетно се налепиха тук-там. Появиха се разни болежки и дискомфорт. Явно ЕГН-то дава отражение и наказва тялото за това, че обича сладолед, шоколад, белия хляб или свински мръвки на корем. Или за преяждането късно вечер. Липсата на достатъчно движение допълнително украсява „картинката”. С две думи, дойде време за промяна.

Последните години няколко пъти ми се наложи да минавам на диета, особено след двете бременности, за да си върна формата и самочувствието. И всеки път все по трудно се доближавах до целта. Сега си давам сметка, че това се дължи най-вече на нежеланието ми да променя навиците си, а не просто да погладувам известно време с надеждата, че скоро всичко ще си бъде както преди. 

Скоро ми попадна една книга, която препоръчва храненето да се съобразява с кръвната група на човека. Според нея не трябва хич да помирисвам червено месо, млечни продукти, въобще да забравя за белия хляб и някои зеленчуци като картофи, домати, патладжани и др. Ужас, та това са най-любимите ми неща! Имаше и друга интересна информация, за вредността от термично обработените мазнини при готвене, пърженето въобще е табу, по възможност олио или зехтин да се добавя едва след като яденето вече не е на котлона. Като цяло книжката не жалеше никак моите вкусове и въобще не ми се понрави. Но ми стана интересно и реших, че не ми пречи да опитам. Още повече, че всички вкъщи сме от една кръвна група и ако това е добре за мен, значи е добре за всички.

Речено-сторено. Вече почти месец експериментирам, не че спазвам стриктно абсолютно всичко, но засега не чувствам да ми липсват пържолите или сиренцето. Купихме си ръжено брашно и открихме, че с него става страхотно-вкусна содена питка (рецепта на мъжа ми). Месото категорично отпадна от всекидневното ни меню, с изключение на редки включвания на пилешко. Вместо него наблягаме на рибата и с  радост забелязвам, че децата я харесват и добре си хапват.

Не знам докъде ще я докарам с тази нова мода, но чувствам, че някакси ми пасва и може да се окаже добър избор. Харесва ми, че промяната всъщност не ме натоварва, но най ми харесва, че изобщо стигнах до нея. Каквото и да се случва оттук нататък, сигурна съм, че никога не бих могла да се върна към безразборното плюскане, което така обичах преди. 

Материали по темата за хранене според кръвната група има прекалено много. Затова не искам да посочвам конкретни линкове, не искам да влияя на никой с нищо. Аз самата съм в експериментален период, просто ми се искаше да споделя това с вас заради самата Идея да се храним здравословно и най-вече - да не превръщаме храната в отрова за тялото.




7 коментара:

  1. Успех и много хубави емоции с новия режим, Гуени! Аз, за жалост или радост, отдавна съм загърбила безразборното плюскане...:))) Картофи и бял хляб не помирисвам (само в много редки случаи "се жертвам" - и си хапвам пържени картофки със сиренце). Сладолед - понякога - според една от теориите, той е студен и отнема енергия от тялото, за да се затопли, т.е. от него не се дебелеело...;) Наистина, след последната бременност и после кърмене, от което още качих, ми е трудно да смъкна килата - наддадох 30+...От декември 2011 започнах целенасочено да свалям - сега ми остават около 10, за да стана слаботелесна като преди...Дано! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Меджик, ти си желязна, това съм го разбрала и без да те познавам лично. Права си за дебелеенето по време на кърмене, аз също тогава качих най-много, но приоритета ми беше друг, така че не съжалявам. След всяко дете останах с екстра от ~ 5 кила отгоре, така че и аз имам да смъквам общо около 10, докато си вляза в моята кожа. С новия режим всъщност забелязвам, че имам напредък в това отношение. Лятото напира, скоро ще открием плажния сезон, смятам да го посрещна без угризения за излишни гънки тук и там! :))))

      Изтриване
  2. Аз имам подарък от Майката Природа(и гените на тате)- бърз метаболизъм и невъзможност да дебелея. Не върви да се изказвам за качване и сваляне на кила,защото дори след трудна бременност 9 месеца почти на легло,тъпкане с хормони и кърмене не успях да наддам.Но има едно голямо НО и от моя страна и то е,че нищо не оправадва безразборното и непрекъснато нездравословно хранене.Аз например избягвам пърженето и винаги гледам храната да е балансирана и със зеленчуци,а преяждането късно вечер съм го забранила :))
    Така,че Гуен аз те подкрепям изцяло - опитай всеки нов режим,дали по кръвна група,дали някаква друга идея все ще напаснеш нещо като за вас.
    Важно е да се храним качествено,което не означава непременно да не ни е вкусно или да се лишаваме от всичко.
    Успех :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, Кайти, гените на тате и мене ме спасяваха дълго време, но вече не минава номера, трябва да й се помага на Майката Природа. Иска ми се освен регулиране на теглото, по скоро да изградя добри навици в храненето за цялото ни семейство, особено за децата. Обявила съм джихад на чипсове, вафли и всякакви боклучави неща, които масово се предлагат на децата и е почти невъзможно да ги избегнеш. Пърженето отдавна е игнорирано, храненето късно вечер - горе-долу.
      Съгласявам се с теб, че здравословната храна не е непременно гадна или невкусна, зависи от готвача, зависи от продуктите, зависи от представянето й. Но най-много зависи от културата на мисленето.

      Изтриване
    2. Абсолютно - най-зависи от културата на хранене.
      А аз с рибата много не я обичам,макар че редовно я приготвям и ще се радвам да споделиш нещо интересно.
      Когато и да е :)

      Изтриване
  3. Ако имаш откъде да го вземеш, яж само неща, произведени на село. Тогава всичките ти проблеми и дълбокомислия ще отпаднат.

    Имам позната диабетичка, която се върна от селото си и сподели: "Преядох с всичко, което ми е забранено, а захарта ми падна до нивото на здрав човек."

    Разбираш, нали?

    Онова, което разваля здравето на хората, са цивилизацията и официалната медицина. Знам, звучи еретично, ама е точно така.

    Изобщо не подозираш какви лъжи се пробутват чрез книги и Интернет. А онези, които казват истината, са забранявани, изкупувани, цензурирани. Темата е много дълга и от нея наистина може да ти настръхне косата. Най-малкото ще си зададеш въпроса "Всъщност в какъв свят живея аз?"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет! Радвам се, че подхвана темата за цивилизация и официална медицина. Всъщност при мен нещата започнаха да се случват именно след като открих "нетрадиционната" медицина, която за разлика от другата, предлага избор и пълно излекуване по естествен за тялото начин. Тъпченето с химически лекарства, рязането на органи и всякакви хирургически интервенции не са задължително най-доброто за организма. В това вече съм напълно убедена.
      Относно качеството на храната, да, прав си! Но понеже нямам доставчик от село, налага се да избирам от наличното в магазина.И ми е много трудно, сред всичките боклуци, наредени по щанда. Може би е най-добре да сведем яденето до минимум, доказано е, че няма да умрем от това, стига с това консуматорство.

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!