Днес ми дадоха малко месо от глигански бут. Три големи пържоли, вече мариновани, готови за тигана. Много бях любопитна какъв е вкуса на дивото прасе, за пръв път щях да опитам. Иначе съм хапвала хвъркат дивеч, както и диви зайци, но никога не съм ги приготвяла сама. Впечатление прави леко тръпчивия вкус и тъмния цвят на месцето.
Начинът на приготвяне за днешните глигански пържоли взех от сигурен източник, бабата на мъжа ми. Тя е (била) професионален майстор готвач, съвсем сериозно. При нея съм яла едни от най-вкусните манджи, от най-простите като ориз на фурна до доста завъртени като патица със сини сливи. Трябва да отбележа, че ориз не обичам, но нейния го ям на екс.
Та днес специално й звъннах да я питам какво да ги правя тия мръвки. Инструкцията беше следната: - "Щом са вече изкиснати в марината, няма какво да им умуваш. Отупваш ги едно хубаво в брашънце, мяташ ги в сгорещена мазнина на тиган да се запечатат, после гасиш с една чаша вино, пускаш две-три скилидки чесън, някой дафинов лист и ги залупваш под капак. Не ги чакай много-много, виж като боднеш с вилицата дали пуща кръв, ако няма, вади ги, готови са!".
Това й направих. Преди това обаче я накарах да ми каже в каква марината се кисне дивечовото месо, щото не се знае кога ще ми потрябва. Въобще темата за дивеча не ми е позната, въпреки че съм почитател на мръвките.
Споделям нейната рецепта за марината, за 1 кг месо:
- 2 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. оцет
- 1 кафена чашка сол
- 1 чаша вино
- подправки - бахар, дафинов лист, черен пипер
А ето и днешните глигански пържоли. Определено имаха екзотичен вкус, а месото е малко по-жилаво от обичайното свинско. Сервирах ги със салата от айсберг, краставица, магданоз, резенки морков и дресинг от зехтин, оцет, горчица, 1 скилидка чесън, сол на върха на чаена лъжичка и малко захар.
Тук ме улучи в слабото място -месцето :))
ОтговорИзтриванеАз пържолки от дивеч не съм правила,като гледам на снимките времето,което е отбелязано даже си ги приготвила и бързичко.
И вкусно :)
Експериментаторка ти :)))
Значи ставаме две почитателки на мръвките! Ако знаеш как ме засърбяха ръцете да драсна любимита ми рецепта за пържолки със соев сос, ама без снимки няма да стане (ще наваксам в близките дни). Въобще на тема месо мога дълго да се вихря! Виж, с постните манджи работата куца, там искам подкрепление! :))
ИзтриванеЛеле, Гуени, страхотно! Поздравления! :)))Само като те четях ми се дояде по никое време! Наздраве и да ви е сладко! :))) И аз никога досега не съм правила нищо от дивеч, но ще запомня рецептата.:)
ОтговорИзтриванеПривет, Меджик! Приготвянето на дивечово месо е доста сложна процедура. На мен ми беше спестена черната работа като разфасоване, почистване, изкисване в маринатата.. Но ако се наложи съм готова да се преборя дори със скубане на пера и дране на кожи, може би защото тези неща съм ги виждала много пъти като дете и не ме притесняват.От глигана не съм очарована кой знае колко, засега най ми е харесало да ям фазан.
ИзтриванеИхааа,ама и аз пържолите ги приготвям със соев сос,такива крехки стават.
ОтговорИзтриванеЕййй ама голямо язък за четвъртъка, наистина :(
А дивеч всякакъв съм яла, защото моят свекър е ловец.Ако се абстрахираш от миризмата бива (мъжко и диво = миризливо)
А ако знаеш какви пъдпъдъци в патладжан прави ,ама нищо не съм приготвяла,че да се похваля.Срам.
Драскай пържолите като ги наснимаш :))
Опа, рецептата за пъпъдъци в патладжани непременно трябва да я споделиш, звучи адски вкусно! Много ми хареса също "мъжко и диво = миризливо", хаха, то сякаш не се отнася само за дивите животни! :))))
ИзтриванеП.С. Не съжалявай за четвъртъка, не е трябвало значи!
Бе то ще я споделя аз,хич не съм свидлива - готова съм да раздавам кулинарна любов безогледно.Ама по ме тревожи екзистенциалния въпрос къде ще намерим пъдпъдъци хехех.
ОтговорИзтриване