Translate

неделя, февруари 19, 2012

Пържоли от глиган

 

Днес ми дадоха малко месо от глигански бут. Три големи пържоли, вече мариновани, готови за тигана. Много бях любопитна какъв е вкуса на дивото прасе, за пръв път щях да опитам. Иначе съм хапвала хвъркат дивеч, както и диви зайци, но никога не съм ги приготвяла сама. Впечатление прави леко тръпчивия вкус и тъмния цвят на месцето.

Начинът на приготвяне за днешните глигански пържоли взех от сигурен източник, бабата на мъжа ми. Тя е (била) професионален майстор готвач, съвсем сериозно. При нея съм яла едни от най-вкусните манджи, от най-простите като ориз на фурна до доста завъртени като патица със сини сливи.  Трябва да отбележа, че ориз не обичам, но нейния го ям на екс.


Та днес специално й звъннах да я питам какво да ги правя тия мръвки. Инструкцията беше следната: - "Щом са вече изкиснати в марината, няма какво да им умуваш. Отупваш ги едно хубаво в брашънце, мяташ ги в сгорещена мазнина на тиган да се запечатат, после гасиш с една чаша вино, пускаш две-три скилидки чесън, някой дафинов лист и ги залупваш под капак. Не ги чакай много-много, виж като боднеш с вилицата дали пуща кръв, ако няма, вади ги, готови са!".

Това й направих. Преди това обаче я накарах да ми каже в каква марината се кисне дивечовото месо, щото не се знае кога ще ми потрябва. Въобще темата за дивеча не ми е позната, въпреки че съм почитател на мръвките.

Споделям нейната рецепта за марината, за 1 кг месо:
  • 2 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. оцет
  • 1 кафена чашка сол
  • 1 чаша вино
  • подправки  - бахар, дафинов лист, черен пипер
Маринатата трябва да покрива месото, което се оставя да престои минимум 24 часа.

А ето и днешните глигански пържоли. Определено имаха екзотичен вкус, а месото е малко по-жилаво от обичайното свинско. Сервирах ги със салата от айсберг, краставица, магданоз, резенки морков и дресинг от зехтин, оцет, горчица, 1 скилидка чесън, сол на върха на чаена лъжичка и малко захар.








7 коментара:

  1. Тук ме улучи в слабото място -месцето :))
    Аз пържолки от дивеч не съм правила,като гледам на снимките времето,което е отбелязано даже си ги приготвила и бързичко.
    И вкусно :)
    Експериментаторка ти :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи ставаме две почитателки на мръвките! Ако знаеш как ме засърбяха ръцете да драсна любимита ми рецепта за пържолки със соев сос, ама без снимки няма да стане (ще наваксам в близките дни). Въобще на тема месо мога дълго да се вихря! Виж, с постните манджи работата куца, там искам подкрепление! :))

      Изтриване
  2. Леле, Гуени, страхотно! Поздравления! :)))Само като те четях ми се дояде по никое време! Наздраве и да ви е сладко! :))) И аз никога досега не съм правила нищо от дивеч, но ще запомня рецептата.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Меджик! Приготвянето на дивечово месо е доста сложна процедура. На мен ми беше спестена черната работа като разфасоване, почистване, изкисване в маринатата.. Но ако се наложи съм готова да се преборя дори със скубане на пера и дране на кожи, може би защото тези неща съм ги виждала много пъти като дете и не ме притесняват.От глигана не съм очарована кой знае колко, засега най ми е харесало да ям фазан.

      Изтриване
  3. Ихааа,ама и аз пържолите ги приготвям със соев сос,такива крехки стават.
    Еййй ама голямо язък за четвъртъка, наистина :(
    А дивеч всякакъв съм яла, защото моят свекър е ловец.Ако се абстрахираш от миризмата бива (мъжко и диво = миризливо)
    А ако знаеш какви пъдпъдъци в патладжан прави ,ама нищо не съм приготвяла,че да се похваля.Срам.
    Драскай пържолите като ги наснимаш :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опа, рецептата за пъпъдъци в патладжани непременно трябва да я споделиш, звучи адски вкусно! Много ми хареса също "мъжко и диво = миризливо", хаха, то сякаш не се отнася само за дивите животни! :))))

      П.С. Не съжалявай за четвъртъка, не е трябвало значи!

      Изтриване
  4. Бе то ще я споделя аз,хич не съм свидлива - готова съм да раздавам кулинарна любов безогледно.Ама по ме тревожи екзистенциалния въпрос къде ще намерим пъдпъдъци хехех.

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!