Translate

петък, февруари 24, 2012

Месце със соев сос



Месоядна съм. Ама много. В последно време се опитвам да не прекалявам с това, да си променя поне малко вкусовете и навиците в храненето, но не издържам дълго и пак правя обратен завой към месцето. 

Не мога да ям само треволяци, картофи, бобове, лещи, ориз (пфу!), паста и всякакви такива. Просто не ми е вкусно, не се насищам. Ако ще избирам между това да откажа тестените храни или месото, веднага се отказвам от първото.

До нас има месарница, в която на три отделни щанда са размятани какви ли не изкушения. Общо взето през ден съм там и обикновено купувам четири свински вратни пържоли без кост. И други неща взимам, но това най-често.

Аха, и още нещо - винаги ги правя по един много елементарен, но абсолютно сигурен начин. Със соев сос, от тъмния. Купувам си китайски, поне за такъв ми го продават, най-обикновен.

Загрявам тигана и мятам вътре пържолите. Нищо не им правя, директно ги слагам както са си. Мазнина не е необходима, месото е доста тлъстичко. Върху пържолите капвам малко соев сос, доста е солен, не трябва да се прекалява.


Следва най-лесната част - намалявам котлона на слаба степен (при мен степените са от 1 до 9, така че ги оставям на 3), захлупвам пържолите под капак и пускам таймера за 1 час, след което отивам да си върша друга работа из къщи.


Това време е предостатъчно въпросните пържоли да станат неописуемо крехки и готови за сервиране, но за мен това не е достатъчно. Затова отново засилвам котлона на максимална степен и леко запичам от двете страни пържолите. Соевият сос буквално се карамелизира по тях и им придава страхотен вкус.


Следва неизменната салата. Днес пак съм на варианта мешавица от айсберг, рукола, магданоз, зелена чушка и пресен лук, но има малка екстра. Попадна ми пакет изсушени домати, които моментално нарязах на ленти (с ножица, не пробвайте с нож, че като нищо може да си отрежете някой пръст!) и ги накиснах в зехтин и оцет. Като се поотпуснаха, гребнах една стиска за салатата, другите ги оставих в бурканче с капачка, да си отлежават в хладилника за следващия път.

Знам, че нищо особено не показвам. Обаче гарантирам, че това е най-най-най-лесната рецепта за крехки и много вкусни пържоли, просто нямат грешка. Пробвала съм с пилешки хапки (от бонфиле стават най-добре), там просто времето за приготвяне е горе-долу 15 минути и не е нужно да се  оставят дълго на слаба температура, пилешкото си остава крехко и на по-силен котлон. Хайде, наздраве от мен, ако добавите някоя изстудена биричка към мръвките, няма да сгрешите!

15 коментара:

  1. Не си права като казваш нищо особено :) Напротив -изключително прост и ефективен начин да направиш крехко всяко месо за кратко време.Аз веднъж киснах в такава марината едно домашно телешко месе (ама българско,тричаво,леко жилаво теле-кравешко) И после не можах да го позная,ставаше за ядене без забележки хехехе.А соевият сос бил истински ако нямало Е-та в него, а само ферментирали соеви зърна.Ако е вярно.
    Между другото и аз викам пфу на ориза, не го обичам много,въпреки че го готвя :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайти, давай акъли за това телешко, че досега едва няколко пъти съм се престрашавала да го готвя и все жилаво става, да му се не види и телето.
      А за ориза обещавам да изнудя бабата на моя мъж да каже как го прави, това е единствения случай, в който съм яла с кеф ориз на тава, че и облизвам чинията след това. Има си някакви тайни май...

      Изтриване
    2. Гуен,за телешкото съм чувала,че най-добре е да купуваш вносно. Кравите,които се гледали у нас,били все млекодойни породи,а не за месо.А аз все съм се чудела американците как ги ядат тези говежди пържоли,но явно техните не са като нашите.Иначе ако ми попадне телешко,дори да е младо теле го мариновам за една вечер във соев сос(тъмен) и също като Меджик в тенджера под налягане.Аз много я обичам тази тенджера между другото,готвя в нея за по-бързо бавни и миризливи неща като боб и кисело зеле с мръвки.И отвреме навреме декорирам стените,когато не я затворя добре и тя ме накаже хехехе.Като твоето пиле:))

      Изтриване
  2. Гуени, изглеждат страхотно и пържолите, и салатата! Наздраве! :) Много хитро това с карамелизирането на соса, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Меджик, благодаря ти, това ни е обичайното меню вкъщи, скоро ще се изчерпя и не знам какво ще качвам в блога! :)))

      Изтриване
    2. Гуени, сигурна съм, че, ако идеите не ни идват - ние ще отидем при тях! :))) Т.е. няма да се изчерпим! Аз сега съм малко заета и не мога да постна нищо, но съм се наканила! Твоята идея за доразвиване на вкуса на Кайти и смесването я помня! Иначе и ние вкъщи ядем основно меса със зеленчуци - в няколко модификации. Ориз напоследък правя все кафяв - интересен става. И пълнени чушки с него - също не са лоши. Мъжът ми яде разделно и всъщност гледам всички манджи да са разделни. За телешкото - вари се или в тендежера под налягане, или в обикновена - като заври се намаля котлонът на 3 или 2, слага се капак и се оставя да си ври около 2 часа. Става и супер супа. Аз и от свинско правя супи по този начин.

      Изтриване
    3. Няма да се изчерпим,нямааааа :)) Освен,ако не спрем да готвим,а това в близките десетина години не знам как ще стане :))
      Сонче,все му се чудя на този кафяв ориз,да взема да се престраша с него и аз :( ??

      Изтриване
    4. Кайти, за кафявия ориз - в началото, когато го пробвах за първи път преди години, ми се стори много различен от белия и не го възприех. Откакто започнах да го готвя само него - преди май около 2 години - много ми хареса и вече не възприемам белия. Наистина нямат почти нищо общо като вкус.:)

      Изтриване
    5. Мисля да пробвам Сонче,май беше и по-здравословен от белия,ако не се лъжа.А и това,че вкусът му е различен ми провокира любопитството.
      Пък и като готвя за деца,здравословното уж гледам да е на преден план :)

      Изтриване
  3. Звучи бързо и лесно и изглежда много вкусно. Заради децата непрекъснато купувам соев сос. Хапват често ризото с него - ориз обичаме всички у дома. Правя и марината за пържоли - със зехтин, соев сос и балсамов оцет (или лимонов сок)- така не съм приготвяла, може да опитам

    Салатата е истинска зелена фееерия. Аз съм салатено човече;))

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглеждат страхотно! Непременно ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
  5. Някои би ли писал как точно готви кафяв ориз за да е вкусен .Мисля да започна да се храня по здравословно .И да попитам месото и ориза не се хапват заедно така ли е или се бъркам.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте:-) Нямам много опит с кафевия ориз, готвила съм само веднъж и помня, че го киснах пррдварително във вода и се наложи да го варя по-дълго.Беше вкусен, но остана малко хрупкав. Успех :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ако ще се храните разделно, да не се смесват месо и ориз :-)

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!